Patru etape spre vindecare

Dacă mă voi urca pe o clădire și mă voi arunca în aer pentru că vreau să arat tuturor că pot să zbor, oare voi zbura sau voi cădea? Desigur că voi cădea! De ce? Pentru că este încălcată o lege, în acest caz fiind legea gravitației. Aceasta este o lege fiziologică (2) fixă.

Suferința care va urma, sperând că nu va duce la moarte, este un efect (1) al acelei încălcări de lege. Boala este încălcarea conștientă sau inconștientă a unor legi. Prin suferință (efectul/boala) Dumnezeu vrea să mă învețe să caut cauza (legea încălcată), să o înțeleg cum funcționează și să îi cer harul ca să nu o mai încalc. Altfel, după recuperarea efectului (bolii) voi încerca să sar din nou și mai tare pentru că voi fi sigur că voi zbura de data aceasta! Pare nebunesc, dar nu așa facem cu atâtea lucruri care ne duc la boală: tutunul, alcoolul, etc? Efectul este rezultatul unei legi încălcate.

Însă ce mă face ca să încalc o lege fiziologică? Oare mâna mișcă fără un impuls nervos? Desigur că nu! Deci, încălcarea legii fiziologice pornește din o decizie, iar aceasta este spiritual. Conform Sfintelor Scripturi, “un duh mânit usucă oasele” (Proverbe 17:22), adică încălcarea unei legi spirituale precede pe cea fiziologică. Există deci o cauză spirituală care este încălcată înaintea cele fiziologice (în acest caz gravitația). Adică, de ce am sărit? În acest caz poate fi mândria, dorința de a primi aplauzele, aprecierile spectatorilor ca astfel să-mi împlinesc o nevoie spirituală. Aceasta ne ajută să găsim legea spirituală (3) ca să nu mai sar a doua oară după ce m-am recuperat din suferința cauzată de prima săritură. Uneori există doar o cauză spirituală încălcată care duce direct la efect (boală), cum ar fi stresul care imediat produce efecte în organism. Alteori este o lege spirituală încălcată care duce la încălcarea unei legi fiziologice (precum exemplul dat mai sus cu săritul de pe o clădire), iar aici se complică lucrurile pentru că trebuie să le rezolvi pe ambele ca să rezolvi complet problema. Unii însă se opresc la a rezolva doar efectul și acesta reapare; alții se opresc doar la legea fiziologică și se găsesc că din nou și din nou o încalcă (dependențele de vicii, etc). Mai puțini înaintează la rezolvarea celor spirituale.

Odată ce am rezolvat efectul (boala/suferința) și am descoperit legea fiziologică și cea spirituală încălcată am avansat foarte mult spre recuperare. Dar, aici apare o altă problemă. Odată ce înțeleg legea(ile) fiziologice și spirituale voi descoperi în timp că nu am putere să le împlinesc. Exact ceea ce vreau să fac este exact ceea ce nu voi face. Voi lupta să nu fiu mândru, și mândria va ieși la iveală. Aceasta scoate la iveală o a patra etapă unde trebuie rezolvată problema, punctul din care pornește orice acțiune a ființei omenești. Orice pom este cunoscut după rodul său. Merele ne descoperă că rădăcina ascunsă în pământ este de măr, la fel cu perele și orice alt pom. Rădăcina indică firea acelui pom. Orice i-ai face acel pom tot mere va produce. Rădăcina omului care-i decide roadele este firea (4) lui. În Biblie firea care produce roade rele este numită de obicei firea pământească sau păcătoasă, pentru că aceasta încalcă legile lui Dumnezeu (Galateni 5:19-21). Firea care produce roadele bun este numită firea duhovnicească (Galateni 5:22,23).

Aici putem distinge dintre cauzele primare și cele secundare. Încălcarea legii(lor) spirituale duce la încălcarea legii(lor) fiziologice. Acestea însă sunt legi care ori sunt încălcate ori împlinite, deci sunt o cauză secundară pentru că sunt rezultatul al unei acțiuni. Cauza fundamentală, acțiunea care decide orice reacție, este firea pe care o avem, căci aici se decide acțiunea de împlinirea sau încălcarea a legilor spirituale sau natura puse de Dumnezeu în om și natură.

Aici vedem patru etape la lucru:

  1. Efectul – rezultatul vizibil al unor legi împlinite sau încălcate
  2. Legea(ile) fiziologice – acestea se pot găsi mai ușor dacă stăm să le analizăm, dar și ele sunt rezultatul unor legi spirituale împlinite sau încălcate.
  3. Legea(ile) spirituale – acestea sunt mai greu de găsit, căci sunt mai profunde. Chiar dacă le cunosc însă, tot găsesc în mine faptul că nu le pot împlini; căci, chiar dacă vreau să fac ce trebuie, tot ce nu vreau fac căci nu am puterea să fac ceea ce trebuie. Ce atunci mă face să le încalc?
  4. Firea pământească/păcătoasă – aici se găsește rădăcina care ori va încălca legile spirituale, ori le va împlini în mod egoist și astfel le va întina, lucru care va duce la încălcări de legi fiziologice și apoi la efecte (boală). De aici pornește orice acțiune în om.

În acest curs ne vom focaliza pe fiecare etapă a bolii (efect, legi fiziologice, legi spirituale și firea), pentru a le rezolva pe rând ca să ajungem la o sănătate optimă. Vă dorim mult succes în această descoperire a legilor lui Dumnezeu și a harului Său ca să dobândiți sănătatea mult dorită.

ro_RORomână
Scroll to Top